Over Mount Everest

Mount Everest is de hoogste berg ter wereld. De berg is ongeveer 8848 meter hoog en ligt in de Himalaya op de grens van Nepal en Tibet.

Het dak van de wereld

Everest_kalapatthar_crop
Mount Everest gezien vanaf Kala Patthar in Nepal – Photo by Pavel Novak

Het dak van de wereld trekt ervaren alpinisten aan, maar ook beginnende klimmers willen de top bereiken. De Everest heeft een ingewikkelde en zware weg naar de top, maar in vergelijking met andere achtduizenders is het een relatief eenvoudige beklimming.

Toch kent de beklimming genoeg gevaren, zoals hoogteziekte en barre weersomstandigheden.

Tot en met 2009 is in totaal 4571 keer de top van de berg bereikt. De Mount Everest is een belangrijke bron van inkomsten voor China en Nepal.

Geschiedenis

Hillary_and_tenzing
Jamling Tenzing Norgay – http://www.tenzing-norgay-trekking.de

In 1856 werd de hoogte vastgesteld van een berg, die op dat moment nog Peak XV (Piek 15) werd genoemd. Doordat Nepal en Tibet gesloten waren voor buitenlanders wisten de landmeters niet van de traditionele naam van de berg, Chomolungma, en zo kreeg Mount Everest in 1865 zijn Engelse naam. Deze internationaal gangbare naam is ontleend aan de Britse geodeet George Everest, de voormalig voorzitter van het instituut dat de metingen uitvoerde. De ironie wil dat Everest zelf altijd de voorkeur gaf aan lokaal gebruikte namen.

1924 – Het is mogelijk dat George Mallory en Andrew Irvine de top reeds in het jaar 1924 bereikten. Men heeft hen namelijk nog enkele honderden meters onder de top gezien. Ze keerden echter nimmer terug. Mallory’s lichaam werd pas in 1999 gevonden bij een verlaten Chinees bergkamp. Vermoed wordt dat de twee de top niet hebben gehaald.

1953 – De eersten die de Everest beklommen en levend terugkwamen waren de Nieuw-Zeelander Edmund Hillary en de Sherpa Tenzing Norgay. Zij bereikten op 29 mei 1953 de top met hulp van een zuurstofapparaat, dat was voorzien van een ventiel dat tevens paste op de door een eerdere Zwitserse expeditie op de berg achtergelaten zuurstofflessen.

Hoogte

1280px-Mount_Everest_as_seen_from_Drukair2_PLW_edit
Mount Everest as seen from an aircraft from airline company Drukair in Bhutan. The aircraft is south of the mountains, facing north. derivative work: Papa Lima Whiskey 2 (talk)

Een Amerikaanse meting, waarbij gps-apparatuur op de top werd geplaatst, kwam in mei 1999 uit op een hoogte van 8850 m. In april 2010 kwamen China en Nepal overeen de hoogte van Mount Everest officieel als 8848 meter te erkennen. Tot dan hadden China en Nepal verschillende interpretaties hoe de hoogte te definiëren: volgens China telde alleen de hoogte van de rotsen, volgens Nepal moest de hoogte van de sneeuwlaag erbij geteld worden.Men dient er bedacht op te zijn dat de hoogte van de Mount Everest geen statisch gegeven is. Door tektonische bewegingen in de aardkorst vindt voortdurend opheffing en daling plaats. Een flinke aardbeving in dit gebied bijvoorbeeld kan de bergtop enkele decimeters laten stijgen of dalen. Een andere oorzaak waardoor uitkomsten verschillen, is het gebruik van verschillende modellen van de aarde en daarmee de nulhoogte ten opzichte waarvan gemeten wordt.

Zuurstof

De zone des doods

Over het algemeen wordt elk gebied boven 8000 meter vanwege het gebrek aan zuurstof in de lucht aangeduid als zone des doods. Zo is de atmosferische druk op de top van de Mount Everest maar een derde van die op zeeniveau, waardoor slechts 33% van de normale hoeveelheid zuurstof beschikbaar is.

Temperatuur

Bron inhoud: Wikipedia

Advertenties